Tuvalet Eğitiminde Bunlara Dikkat Edin

11-12-2019 15:44
Tuvalet Eğitiminde Bunlara Dikkat Edin

Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlar?

 

Tuvalet eğitimi, çocuk yetiştirmenin en çok hassasiyet gerektiren aşamalarından biri. Bu dönemde doğru bilgiyle donanıp bilinçli davranmalısınız. Yanlış tutum, çocuğun yetişkinlik hayatını bile etkileyebilecek olumsuz sonuçlara yol açabilir.

Eğitimin başlangıcı için doğru zamanlama önemli. Tuvalet eğitimine ne zaman başlanacağı konusunda her çocuk için geçerli olacak kesin bir süre vermek mümkün değil. Bununla beraber pedagoglar, 18 aydan sonra, özel bir durum olmadığı müddetçe birçok bebek için tuvalet eğitiminin başlamasını uygun görüyor.

Eğitime başlama zamanını belirlemek için çocuğunuzun davranışlarını rehber olarak edinin. Çocuğunuz artık pantolonunu kendi kendine çıkarabiliyor ya da en azından aşağı indirebiliyor mu? Bezi eskiye göre daha uzun süre kuru kalıyor mu? Altındaki bezin kirli olmasından rahatsız olmaya başladı mı? Kaka ve çiş arasındaki farkın artık bilincinde mi? Bu soruların cevabı evetse, tuvalet eğitimi için şartlar genel olarak uygun demektir.

Tabii bu noktada dikkate almanız gereken önemli bir husus daha var. Süreç çocuk için oldukça hassas ve zor olacağından, bunun rahat bir döneme denk gelmesi gerekiyor. Yani, önemli bir hastalık geçiriyor olmak, ebeveynin boşanma aşamasında olması, ev değişikliği, yeni bir kardeş gibi durumların yaşandığı dönemler, tuvalet eğitimine başlamak için uygun değildir.

 

Süreci Daha Kolay Geçirmek İçin…

 

Eğitim başlamadan önce çocuğa tuvaletle ilgili klozet, lazımlık, çiş, kaka, külot gibi kavramları öğretmek, süreci kolaylaştıracaktır.

Lazımlık Bebeklerin tuvalet eğitiminde son derece önemli araçlardan biri. Çocuğunuzu lazımlık kullanmaya başlayacağı döneme önceden hazırlamanızda yarar var. Bunun için, lazımlığı kullanmaya başlamadan önce de kıyafetleriyle lazımlığa oturmasını teşvik edebilirsiniz. Lazımlık kullanımını oyuna dönüştürerek, çocuğun lazımlıkla ilgilenmesini sağlamanız mümkün. Fakat lazımlığa oturmak istemiyorsa zorlamaktan kaçının.

Eğitim tamamlanana kadar kazalar yaşanacaktır. Kolay çıkarılabilir alt giyim ürünleri kullanmak, bu tür durumlara pratik şekilde müdahale edebilmenizi sağlar.

 

Ebeveyn Tutumu Nasıl Olmalı?

 

Lazımlık Almak ve altını bağlamayı bırakmak elbette, doğru tuvalet eğitimi için yeterli değil. Süreç boyunca takınacağınız tavır da son derece mühim.

Bu dönemde mümkün olduğunca sabırlı olun ve kesinlikle çocuğunuzu diğerleriyle kıyaslamayın. Her çocuk için sürecin uzunluğu farklı olacaktır.

Eğitim boyunca çişini altına yapma durumuyla tabii ki karşılaşacaksınız Bu durumlarda, hoşgörülü olmalı ve yumuşak bir tavır sergilemelisiniz. Azarlamak, şiddete başvurmak gibi olumsuz ebeveyn tepkileri, çocukta davranışsal bozukluklara yol açar.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.