Tuvalet Eğitimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

09-05-2019 17:11
Tuvalet Eğitimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tuvalet Eğitimi Zamanı Geldiyse…

 

Konu sadece tuvalet eğitimi değil. Akademik araştırmalar, bu süreçte deneyimlenenlerin, çocuğun hayatının geri kalanı üzerinde son derece etkili olduğunu gösteriyor. Çok dikkatli olmanız gereken tuvalet eğitimi sürecinde bilinçli davranmalısınız. Lazımlık Ne Zaman Alınmalı, yani eğitim ne zaman başlamalı ve nasıl verilmeli konularında doğru bilgi sahibi olmanız önemli.

 

Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlamalı?

 

Her çocuk için geçerli olacak kesin bir süre verilmesi mümkün değil. Kişisel farklılıklar, tuvalet eğitimine hazır olma yaşında da farklılıklar yaratıyor. Bununla birlikte, pedagoglar, 18 aydan sonrasını pek çok bebek için tuvalet eğitimine başlama yaşı olarak uygun görmekte. Eğitime başlama zamanını belirlemek için çocuğunuzun davranışlarını gözlemlemelisiniz.

Çocuk pantolonunu kendi kendine çıkarabiliyor ya da en azından aşağı indirebiliyorsa, altındaki bezin kirli olmasından rahatsız olmaya başladıysa, bezi eskiye kıyasla daha uzun süre kuru kalıyorsa, kaka ve çiş arasındaki farkı öğrenmişse tuvalet eğitimine başlamayı düşünebilirsiniz.

 

Tuvalet Eğitimine Başlayacağınız Döneme Dikkat Edin

 

Oldukça hassas olan bu sürecin, çocuk için zorlu bir döneme denk gelmemesine dikkat edin, aksi takdirde hem eğitimden sonuç almak zor olacaktır hem de çocuğun psikolojisi bundan olumsuz etkilenecektir.

Bu süreçte çocuk için büyük nitelikteki değişimler söz konusu olmamalı. Yeni bir kardeş, ev değişikliği, çocuğun geçirdiği önemli bir hastalık, anne babanın boşanma sürecine girmiş olması gibi durumlar, tuvalet eğitimiyle bir araya gelince çocuk için çok daha zor olabilir.

 

Tuvalet Eğitimini Kolaylaştıracak İpuçları

 

Eğitim başlamadan önce çocuğa tuvaletle ilgili klozet, lazımlık, çiş, kaka, külot gibi kavramları öğretmeye başlayabilirsiniz. Bunun için eğitici oyun kartlarından yardım alınabilir.

Lazımlığı aktif olarak kullanmaya başlamadan önce, ona alışması için çiş ya da kaka yapmıyorken de çocuğun kıyafetleriyle lazımlığa oturmasını teşvik edebilirsiniz. Fakat lazımlığa oturmak istemiyorsa kesinlikle onu zorlamayın. Bunu oyuna dönüştürerek, çocuğun lazımlıkla ilgilenmesini sağlayabilirsiniz.

Eğitim tamamlanana kadar elbette kazalar yaşanacak. Bu gibi durumlara pratik şekilde müdahale için kolay çıkarılabilir alt giyim ürünlerini tercih edin. Tuvalet eğitimini yaz mevsimine denk getirmek, kalın, üst üste giyilmiş, yıkandıktan sonra kuruması zor kıyafetler söz konusu olmayacağı için büyük kolaylık sağlayacaktır.

 

Baskı Kurmaktan Kaçının

 

Tuvalet eğitiminde Lazımlık Ne Zaman Alınmalı, eğitim nasıl verilir soruları kadar önemli bir diğer soruyu gündeminize almalısınız; Bu dönemde ebeveyn tutumu nasıl olmalı?

Sabır, tuvalet eğitimi boyunca elden bırakmamanız gereken konu. Çocuğu başkalarıyla kıyaslamayın. Her çocuk için bu süreç farklı uzunlukta olacaktır. Elbette, çişini altına yapma durumuyla karşılaşacaksınız. Bu durumlarda, hoşgörülü ve yumuşak bir tavır sergilemelisiniz. Baskı kurmak, çocuğun direncine azarlama veya cezalandırmayla tepki vermek çocukta davranışsal bozukluklara neden olacaktır.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.