Oyuncak Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

08-05-2019 15:16
Oyuncak Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Oyuncak Seçiminde Dikkatli Davranın

 

Oyun oynamayı sadece çocuğun oyalanmasını sağlayan bir aktivite olarak mı görüyorsunuz?

Çocuğun hayatı anlamlandırması, kendisini tanıması, zihinsel ve bedensel gelişimi üzerinde oyunların ve oyuncakların rolü büyük. Eğitici Oyuncaklar, erken yaşlardaki temel eğitimi kolay ve eğlenceli şekilde gerçekleştirmeyi sağlar. Bunlar çoğunlukla harfleri, rakamları öğrenmeye, hayvanları, eşyaları ve bitkileri tanımaya yarayan, yaratıcılığı ve kas motor becerileri geliştirmeyi amaçlayan oyuncaklardır.

Evet, oyun oynamak önemli bir iş fakat bu, her oyuncağın ve oyunun yararlı olduğu anlamına gelmiyor. Yaş, ilgi alanı gibi kriterlere uygun olmayan oyuncaklar ve oyunlar olumlu etkiden ziyade olumsuz etki yaratabilir. Peki, oyuncak satın alırken nelere dikkat edilmeli?

 

Oyuncak Çocuğun Yaşına Uygun Olmalı

 

Kendi yaşından büyük yaşlara hitap eden oyuncaklardan gereği gibi yararlanamamak çocukta yetersizlik duygusuna neden olup, özgüven gelişimini zedeleyebilir. Bu nedenle oyuncağın yaşa uygunluğu, önemli bir ölçüt.

İlk birkaç aydan sonra bebeklere bol renkli, sesli, müzikli, basit mekanizmaya sahip oyuncaklar verilebilir. Özellikle emekleme döneminde bebeğin ilgisini çekecek detaylara sahip oyun halıları en ideal oyuncaklardan. Bu dönemde diş kaşıma objeleri de işlevsel özelliklerinin yanı sıra oyuncak olarak da fonksiyon görebilmekte.

0-3 yaş arası yürümek, emeklemek, zıplamak, koşmak gibi kaba kas motor becerilerini geliştirmeye yönelik oyuncaklara ağırlık verilmeli. 3 yaşından sonra soyut düşünme becerisi kazandırmayı, yaratıcılığı arttırmayı, el ve parmaklardaki kasların yönetimi olan ince kas motor becerileri geliştirmeyi hedefleyen kinetik kum gibi oyuncaklara çocuğu yönlendirebilirsiniz. Bunun yanı sıra, harfleri, rakamları, objeleri vs. öğreten oyuncaklar da 3 yaş ve sonrasında çocuğun hayatına girebilir.

 

Oyuncak Çocuğun İlgi Alanlarına Uygun Olmalı

 

İlgi alanlarına uygun olmayan oyuncaklar hem yeterince eğlendirmeyecek hem de çocuğun yeteneklerini geliştirmesini önleyecektir. Yaklaşık 3 yaş civarı, çocuğun ilgi duyduğu, yetenekli olduğu alanları belli etmeye başladı dönem olarak görülebilir. Bu noktada çocuğunuzu dikkatli şekilde gözlemlemeniz ve onu tanımanız son derece önemli. Beyninin sağ yarımküresini daha aktif kullanan bir çocukla, sol yarımküreyi daha aktif kullanan bir çocuğun ilgi duyacağı oyuncaklar belirli bir oranda farklılık gösterecektir.

İlgi alanlarına uygun eğitici oyuncaklar, potansiyelin açığa çıkması, gelişmesi ve ileriki dönemlerde doğru meslek seçimi konularında küçümsenemeyecek etkiye sahip.

 

Oyuncak Materyali Zararlı Kimyasal İçermemeli

 

Bebeğiniz/çocuğunuz ile ilgili diğer detaylarda olduğu gibi, Eğitici Çocuk Oyuncakları seçiminde de sağlık ve güvenlik, mutlak suretle gözetilmesi gereken konuların başında geliyor.

Özellikle erken dönemlerde eline geçirdiği her şeyi ağzına götürme eğilimindeki bebekler için seçilecek oyuncaklarda materyal çok daha mühim. Oyuncağın kanserojen etki gösteren malzemelerden yapılmadığı konusunda emin olmak için çeşitli sağlık yönetmeliklerine uygunluğu kanıtlayan belgelerin varlığını gözetebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.