Emzik Kullanımı Zararlı Mı?

08-11-2019 16:38
Emzik Kullanımı Zararlı Mı?

Emziklerle İlgili Gerçekler Neler?

 

Doğumla beraber gündeme gelen emzik kullanımı, pek çok ebeveynin kafasında soru işaretleri oluşturmakta. Emzik kullanımında sakınca görmeyenlerle birlikte, emzikten uzak durmayı tercih edenler de var. Peki, emzikle ilgili gerçekler neler? Emzik Faydalı Mı yoksa zararlı mı?

Bu konuyu incelemeden önce, içgüdüsel emme hareketinin tanınmasında yarar var? Bebekler sadece beslenme amaçlı emme hareketinde bulunmaz. Peki, bebeklerin beslenme harici durumlarda da çevrelerindeki nesneleri ya da parmaklarını emme eğiliminin nedeni ne?

 

Emme Hareketi Bebeğiniz İçin Yararlıdır

 

Emme hareketi bebeklerde kolesistokinin (CCK) adı verilen bir hormonun salgılanmasını tetikler. Kolesistokinin, yağ ve protein sindiriminde görev almaktadır. Bu hormon sayesinde protein ve yağ açısından zengin olan anne sütü kolaylıkla sindirilebilir. Sindirimin kolay olması, bebekte huzursuzluğu azaltır, uykuya dalmayı kolaylaştırır. Emme hareketiyle bebek tok ve uykulu hisseder.

 

Doğru Emzik Türünü Seçin

 

Yukarıda bahsi geçen sebeplerden dolayı, beslenme sırasındaki emmenin yanı sıra, diğer zamanlarda da emme hareketinin gerçekleşmesi, bebek için olumlu sonuçlar vermekte. Buna bakarak emziğin yararlı olduğu yönünde bir yargıya varılabilir, fakat "emzik yararlıdır” demek, yetersiz bir açıklama olacaktır.

Emzik Faydalı Mı, zararlı mı, bunu belirleyen şey, kullanılan emziğin türüdür. Her emzik belli bir yaş grubu için üretilir. Bebeğinizin yaşına uygun olmayan tür, yarar yerine zarar getirecektir. Ancak bebek için uygun emzikler, soruna yol açmadan, yukarıdaki faydaları sağlar.

Emzikler kauçuk, silikon, damaklı ve damaksız emzik olarak dört ayrı gruba ayrılabilir.

Kauçuk emzikler, doğal kauçuk materyalden üretilir. Bunlar, diş darbelerine dayanıklı olduğundan, diş çıkarma döneminde olan bebekler için uygundur. Silikon emzikler ise kokusuz, tatsız, yumuşak dokulu çeşitlerdir. Bunların diş çıkarmayan bebekler için daha uygun olduğu söylenebilir.

Damaklı emzikler, damağın şeklini alabilen özel bir şekle sahiptir. Bu özel formlarından dolayı ağzın doğal yapısına yüksek derecede uyum gösterebilirler. Ağız yapısına gösterdikleri bu uyum onları, diş çıkarma dönemindeki bebeklere uygun hale getirmektedir.

Damaksız emzikler ise ileriki dönemlerde damağa baskı yaparak dişlerin sıralanışını bozabilir. O nedenle, 1 yaşından küçük bebeklerin kullanımına uygundur.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.