Eğitici Oyuncak Nasıl Olmalı?

01-08-2019 15:04
Eğitici Oyuncak Nasıl Olmalı?

Oyuncağa Bakış Açınız Nedir?

 

Bebeklerin ve çocukların hem fiziksel hem de zihinsel gelişimleri üzerinde oyuncakların etkisi büyük. O nedenle oyuncağı, çocuğun oyalanmasını, anne babanın da "rahat bir nefes alması”nı sağlayan araçlar olarak görmek hatalı olacaktır.

Önemli işlevler üstlendikleri için, oyuncakların seçimi azami derecede dikkati gerekli kılıyor. Peki, Eğitici Oyuncak Nasıl Olmalı? İşte, oyuncak seçiminde göz önünde bulundurmanız gerekenler!

 

Oyuncak Çocuğun Yaşına Uygun Olmalı

 

Yaşa uygunluk, önemli bir değerlendirme kriteri olarak karşımıza çıkıyor, zira bu konu oyuncağın hangi özelliklere sahip olması gerektiğini belirlemekte.

1 yaşına kadar kullanılacak oyuncaklarda görme, dokunma ve işitme duyularına hitap edebilirliği gözetin. Bu kapsamda, renkli, ışıklı, ses çıkaran- müzikli alternatiflere yönelebilirsiniz. Analitik düşünme becerisinin edinilmesine katkıda bulunan ve/ veya nesneleri tanıtan oyuncaklar da 1 yaşından sonra seçilebilir.

6 aydan sonra, motor becerileri geliştiren oyuncaklar gündeme gelebilir. Önce kaba motor becerileri, ileriki dönemlerde de ince motor becerileri (kesme, çizme, kavrama vs.) geliştiren oyuncaklar tercih edilecektir. 2 yaş civarında ise rakamları, harfleri, renkleri öğrenme ve görsel hafıza gelişimi önem kazanmakta.

Tüm bunlar göz önüne alınınca 1 yaşına kadar bebek oyun halıları ve çıngırak gibi oyuncakların; 1 yaşından sonra ise nesneleri, rakamları, harfleri, şekilleri, vs. tanıtan kartlar, yapboz gibi oyuncakların seçilmesi gerektiği söylenebilir.

Küçük motor becerilerinin gelişimini ve dokunsal duyu gelişimini destekleyen kinetik kum, son zamanların popüler eğitici oyuncaklarından. Kinetik kumu, çocuğunuz 3 yaşına ulaştıktan sonra tercih edebilirsiniz.

 

Oyuncak Çocuğun İlgisini Çekebilmeli

 

İlgi çekmeyen oyuncağın işlev görmesi de söz konusu olmaz. Bu noktada, çocuğunuzu dikkatli şekilde gözlemlemeniz önemli. Çocuğunuz ne tür oyuncaklara ilgi duyuyor? Hangi oyunları oynamaktan keyif alıyor? İlgi alanları neler? Bu sorular, özellikle 3 yaşından sonraki oyuncak seçiminde son derece mühim. Daha geniş bir perspektiften bakarsak, bu soruların cevaplarının çocuğun mesleki yönelimini belirlediğini de söylemek mümkün olur. Dolayısıyla oyuncak seçerken çocuğun yetişkinlik dönemindeki seçimlerini de etkilediğinizi aklınızda bulundurun.

 

Oyuncak Güvenli Olmalı

 

Eğitici Oyuncak Nasıl Olmalı sorusu elbette güvenlik konusunu da kapsıyor. Güvenlik; kimyasal içerik ve fiziksel emniyet olarak iki ana başlıkta irdelenebilir.

Çocuğunuz için seçeceğiniz oyuncağın hiçbir parçası, toksik kimyasal içeriğe sahip olmamalı. Ayrıca oyuncakta çocuğa zarar verebilecek sivri köşeler, keskin kenarlar, yerinden çıkan küçük parçalar vs. bulunmamalı.

 

 

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.